Každý z nás ví, že se spěch při jídle se rozhodně nevyplácí. Každé doplňování energie by mělo být pohodové a probíhat v příjemném prostředí. Jestliže tuto možnost nemáte ve svém zaměstnání, pak si ji vytvořte alespoň doma. Základem je tedy zázemí, ve kterém se budete cítit dobře. Tím zázemím bude jídelní kout.
Podle jakých kritérií vybrat ten správný?
Jedním z hlavních hledisek bude kapacita neboli počet stolovníků, kteří by se sem měli vejít. Počítejte s tím, že jedna osoba bude potřebovat minimálně 60 cm. Ideální je ale spíše ještě deset centimetrů přidat. Podle prostorových možností pak můžete vybírat tvar jídelního stolu. V současnosti se vrací obliba stolů kulatých.
- Je třeba myslet na to, že tento typ jídelního stolu zabere nejvíce místa.
- V případě potřeby také není dost dobře možné ho odsunout ke zdi tak, jak to můžete udělat se stolem hranatým.
Každá místnost chce jiné židle
Druhou důležitou věcí u jídelního stolu jsou pochopitelně židle. V tomto případě máte při výběru dvě možnosti.
- Zvolit celý jídelní set – vše bude dokonale sladěno do jednoho celku.
- Koupit stůl a židle zvlášť – jestliže máte rádi kontrasty nebo zajímavé kombinace, pak je tento způsob tím pravým.
Ve výběru židlí je možné se řídit ještě pravidly:
- Jestliže je jídelní kout v obývacím pokoji, pak se spíše zaměřte na židle s polstrováním.
- Kuchyňský jídelní kout snese židle bez polstrování. Vhodné jsou například zajímavé kombinace dřeva a kovových prvků.
Jednou z důležitých otázek, které vás stoprocentně napadnou, je vhodný výběr barvy. Bytoví designéři rozhodně doporučují teplé odstíny. Ale opět je tu rozdíl mezi obývacím pokojem a kuchyní.
- Do kuchyně můžete použít jasné odstíny červené, oranžové i žluté.
- Obývací pokoj by byl asi příliš pestrý, proto budou vhodnější odstíny hnědé nebo béžové.