Jak poznat kvalitní nerezové nádobí a jaké značky nakupovat?

domacipotreby-franta.cz

domacipotreby-franta.cz

Nerezové nádobí je klasika s řadou výhod. Hlavním znakem kvalitního nerezu je termoakumulační sendvičové dno, u něhož je důležité i zastoupení jednotlivých prvků (hliníku, křemíku a magnezia).

Nekvalitní nerezové nádobí se vyznačuje ztenčenými stěnami, které se při neopatrném zacházení okamžitě zkroutí a znesnadní manipulaci na plotně. Dno se často prohne, tím pádem k plotně nepřiléhá a pokrmy se mohou připalovat. Kvalitní nerez má stěny silnější, lépe udržuje teplo a tím šetří i energii. Cenově se proto pohybuje ve vyšší kategorii, a to kolem 1500 korun za větší hrnce a kastroly, zato vám však vydrží roky.

Jak zjistit opravdovou kvalitu

Jelikož informace ohledně kvality na výrobcích většinou nejsou uvedeny, zákazník jen těžko dokáže zjistit, jestli výrobek obsahuje i příměsi hliníku či těžkých kovů. Při výběru se můžete řídit dvěma hlavními kritérii:

  1. Vyrytá značka na dně – zespodu každého hrnce naleznete vyryté číslo, přičemž například 18/10 značí vysokou kvalitu, 8/0 pak kvalitu nízkou, tedy vyšší čísla značí vyšší kvalitu.
  2. Hmotnost – do jisté míry se lze řídit i hmotností hrnce – čím těžší, tím větší kvalita. Pro lepší odhad je vybrané nádobí potřeba porovnat s jiným obdobné velikosti.

Proč používat nerezové nádobí

Jednou z předních výhod je jeho snadná údržba. Nerezové nádobí lze snadno umývat jak ručně, tak i v myčce běžnými prostředky. Je odolné velkým výkyvům teplot, proto jej lze používat na jakémkoliv sporáku. Jen na plynovém vařiči dochází ke klasickému opálení, které je s menšími obtížemi však odstranitelné.

Nerezové nádobí, zdroj: domacipotreby-franta.cz

Nerezové nádobí, zdroj: domacipotreby-franta.cz

Je odolné vůči hrubšímu zacházení a bez obav můžete být i při používání kovových naběraček, lžící apod. Nerezové nádobí je zdravotně nezávadné a lze jej pořídit se speciální antiadhezní úpravou povrchu, která zabraňuje připalování jídel. Vyrábí se z ušlechtilé oceli, u které nehrozí zrezivění. Jediné, na co je třeba dát si pozor, je sůl. Ta by mohla povrch narušit, proto je lepší ji přidávat do pokrmů až během vaření. Také se nedoporučuje uchovávání pokrmů v nerezových hrncích delší dobu, jelikož mohou chytit typickou pachuť kovu.

Pozor si také dejte na úchyty. Například plastové úchytky jsou nevhodné pro používání na plynových sporácích a pro ohřev jídel v troubě. Úchyty z nerezové oceli mohou být v některých případech příliš tenké, nejsou tedy odolné a časem se mohou utrhnout. Jiné zase dobře vodí teplo a při odebrání horkého hrnce z plotny se můžete o tyto úchytky popálit. Jedno z lepších provedení úchytek je nabodováním tak, aby teplo nevodily. Vždy se ptejte prodejce.

Nádobí z nerezu můžete nakupovat buď jednotlivě, nebo si pořídit rovnou celou sadu, která skvěle doplní vaši kuchyňskou linku, díky svému zajímavému designovému provedení.

České značky

K nejznámějším českým značkám kvalitního nerezového nádobí, od velkých hrnců až po rendlíky nejrůznějších tvarů a velikostí, patří Tescoma a Orion. Široký výběr nerezu nabízí i značka Kolimax či Lamart, pojmenovaná po slavném francouzském šéfkuchaři Pierru Lamartovi.

Fotogalerie

Příspěvek byl publikován v rubrice Bydlení se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky. Publikováno | Autor: Lucie Konečná

Komentáře nejsou povoleny.