Parní a tlakový hrnec jsou stále více skloňovanými pojmy moderní gastronomie. Mnoho lidí spojuje tyto dva druhy hrnců v jedno, což je ale velký omyl. Parní a tlakový hrnec rozhodně nejsou totožní pomocníci do kuchyně. Každý přináší jiný způsob vaření a má své nesporné výhody ale i nevýhody. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?
Tlakový hrnec jako pomocník s historií
Tlakový hrnec známe již poměrně dlouho. Často byl tlakový hrnec spojován s nebezpečím výbuchu, a proto se ho mnoho lidí obávalo. Dnes to již ale nehrozí, tedy pokud vsadíte na kvalitní modely od osvědčených výrobců. Takové tlakové hrnce se v současné době těší velké oblibě, důvodů k tomu je hned několik.
Tlakový hrnec totiž přináší zdravé vaření. Funguje na principu zvyšování tlaku – v Papinově hrnci dochází k postupnému zvyšování tlaku a tak i ke zvýšení bodu varu na 130°C. Tím dochází i ke zrychlení vaření. Tlakový hrnec také umožňuje zdravé vaření. Navíc po vaření v tlakovém hrnci si potraviny zachovávají svou plnou chuť i vůni. Mezi největší výhody tohoto hrnce patří – možnost přípravy zdravých receptů a úspora času i energií. Nevýhodou je potom mírné nebezpeční nepříjemného opaření, k tomu ale může dojít jen při nesprávné manipulaci.
Parní hrnec nezůstává pozadu
I parní hrnec se dnes těší velké popularitě. Oblíbený je zejména u těch, kdo chtějí připravovat zdravá jídla anebo u dietářů. Důvod je jasný. Parní hrnec totiž umožňuje připravit velmi zdravá jídla. K vaření totiž využívá pouze páru. Díky tomu zůstává v potravinách více vitamínů, minerálních látek nebo třeba antioxidantů, které by se při běžném vaření ztratily.
Tip: Vyberte si rozličné kuchyňské potřeby, které vám usnadní práci. Třeba zapékací misky s poklopem dokáží připravit rozličné dietní pokrmy.
Potraviny připravené v parním hrnci si také zanechávají svou chuť. Jeho výhodou také je, že se v hrnci dá připravovat i několik různých potravin najednou a přitom nedojde k promíchání chutí. Můžete vařit například rybu a brambory současně. I parní hrnec přináší rychlé vaření, jídlo můžete mít připraveno i během několika minut, což žádný jiný kuchyňský pomocník nedokáže. Nevýhodou parního hrnce může být obtížnější manipulace, případně o něco delší doba přípravy oproti tlakovému hrnci.
Škoda že zde není zmíněn ještě pomalý hrnec, ten je také dobré mít v kuchyni po ruce
Souhlas pomalý hrnec je super
a ted jakej je teda rozdíl?